ANKETA: AIKIDO IN MI


ZBRANE MISLI UČENCEV ANDOKAI AIKIDO-JA

Vsak učenec dojema Aikido na svoj način. Način sprejemanja je pri vseh enak, skozi čute, vendar pa ga razume vsak po svoje, glede na potrebe, zmožnosti, osebnost, ki jo ima. Prav zato smo izvedli to anketo, da pokažemo, kako različno lahko odseva ena sama misel skozi morje src.
Aikido - kot borilna veščina, katere namen je kultivacija (in tehnika) duha in telesa. Toda nekateri v njem vidijo način, skozi katerega spoznajo sebe, drugi spet kot močno borilno veščino, ki vodi človeka skozi razvoj, celo pomaga jim pri discipliniranju uma in poslušanju srca, pot po kateri lahko najdeš notranji mir, sprostitev, pozitivno energijo, koncentracijo, motivacijo.
Praktikanti Aikido-ja izvajajo doma navadno le osnovne tehnike oz. dihalno vajo; poskušajo uporabljati gibanje v vsakdanjem življenju, med množico ali pri kakem športu. Kdaj pa kdaj pa je potrebno uporabiti kako izmed tehnik tudi za obrambo, vendar pa se to zgodi redko - večina tehnike uporablja kot vaje za sprostitev in poglabljanje vase.
Prvi kontakt povečini ostane v spominu zaradi srečanja z nečim novim. Pri Aikido-ju je bila to disciplina, strogost, spoštovanje do ostalih, tišina, gibanje, padanje in učinkovitost, raznolikost tehnik, znanje in karma Mojstra.
Vsakodnevni trening je koristen, vendar pa včasih to ni izvedljivo. Vsekakor pa se nekateri trudijo, da bi Aikido postal del njihovega vsakdana - praktikanti zato poskušajo ponoviti tehnike doma in jih pokazati znancem, prijateljem, navadno pa vadijo dihalne vaje in udarce ter gibanje.
Ker je Aikido namenjen kultivaciji uma, kot smo omenili že prej, se s časoma njegova vadba prične odražati navzven. Vendar pri vsakemu na svoj način. Nekateri so pričeli gledati na stvari drugače kot prej, postavljajo si razna vprašanja, katerim odgovore poiščejo skozi trening; drugi so spet tako našli pot do komuniciranja s svetom, ponovno so vzpostavili stik z okolico in spremenili svoj pogled in mišljenje o sebi, spet nekdo je tako našel svoj življenski cilj, se spoprijel s strahovi in svojo negotovostjo - nedvomno je pri vsakem trening Aikido-ja prispeval nekaj k osebnostnem razvoju.

In kaj menijo praktikanti o Aikido-ju na splošno?